Kolumna formująca (Sery holenderskie, szwajcarskie)
Zalety:
- ciągłość produkcji
- skuteczne (90%) odczerpywanie serwatki z zachowaniem jej poziomu ponad masą serową
- produkcja serów o stałej masie
- brak dostępu powietrza do ziarna
- specjalne uszczelnienie noża
- cyrkulacja ziarna w kolumnie
- system zapobiegający blokowania się kolumny
- automatyczny załadunek serów do form
- pomiar i regulacja ciśnienia
- precyzyjne ruchy dzięki zastosowaniu servo-mechanizmów
- mycie w systemie CIP
Kolumna formująca (Sery tylżyckie, rosyjskie)

Zalety:
- ciągłość produkcji
- odczerpywanie serwatki przed podaniem ziarna do kolumny
- produkcja serów o stałej masie
- automatyczny załadunek serów do form
- precyzyjne ruchy dzięki zastosowaniu servo-mechanizmów
- mycie w systemie CIP
Uniwersalna kolumna formująca (Sery holenderskie, szwajcarskie, tylzyckie, rosyjskie itp.)
